fredag 4 maj 2012

Text till bilden..

 


Dagens ord, Invänta
Vi lever i en värld där vi ska prestera mer, hinna mer, vara duktigare, snyggare, laga godare mat, vara i bäst form, gå ner mest i vikt, använda de nyaste skönhetsprodukterna. Vi ska se ut som fotomodeller, köra den nyaste bilen, vara mest framgångsrika i vårt yrke så vi kan tjäna så mycket pengar som möjligt, ha en fantastisk relation med vår partner där vi smiter i väg på små kärleksweekenders, en massa tid för barnen och finnas där för alla deras fritidsaktiviteter, renovera hus och lägenheter, mm och allt detta med ett leende på läpparna och håret i en perfekt frisyr.
Det är som Strindberg sa ”det är synd om människorna” för inte tusan går denna ekvation ihop. När man ser det svart på vitt, kan man förstå hur befängd hela iden är att livet skulle se ut på detta vis och att medierna spyr ut lockelser till oss som egentligen inte alls skapar den harmoni de vill försöka förmedla utan istället prestationsångest, frustrationer och stress.
Att ständigt försöka ännu mer, att hinna ännu mer, att leva på toppen av sin förmåga. Detta skapar en splittrad själ och ger både psykiska och fysiska negativa fenomen. OM man inte är uppmärksam på detta, är risken stor att man tillslut hamnar i en utmattningsdepression eller som det kallas i manna mun att man bränner ut sig.
Dock är det väldigt svårt att hinna vara uppmärksam på detta om man ständigt har nya uppdrag, nya projekt nya krav att uppfylla. Dagarna som man egentligen skall kunna vila och ”hämta tillbaka sig”, används i stället för att hinna i kapp allt det där man inte hann med under arbetsveckan. Det är då det kan vara viktigt att om inte annat för en dag eller 2 byta miljö.
Att åka iväg hyra en stuga någon stans, ta med sig husvagnen eller packa upp tältet och ge sig i väg från den vanliga miljön kan vara en räddning. När man byter miljö finns det inte något man kan göra åt saken dör hemma eller på jobbet. Det enda man kan göra är att vara här och nu.
Många säger att de inte har tid eller har råd att ta sig den där turen på ett par dagar. Men då tänker de lite kortsiktigt. Om man istället springer runt i "hamsterhjulet" är ju risken stor att man blir sjuk. Det är ju för det första en karensdag på alla sjukdomar, sen är ju inte sjukpenningen lika hög som den lön man skulle få, vilket innebär att om man blir sjuk så förlorar man ju inte bara sig själv, sin hälsa utan även ekonomi. När man blir sjuk, kommer inget av det dör man jagar efter att hinna med att bli gjort i alla fall. Man kanske helt enkelt inte orkar eller klarar av att göra det mitt uppe i sjukdomen eller i syndromet. För utbrändhet är ju egentligen inte en sjukdom utan ett symtom på att något är väldigt fel i sitt liv.
Så … när man har haft bortom och stressat länge, är det viktigt att man ger sig tid att samla ihop sig själv och sin själ. Hur gör du?

Denna text hör till bilden i det förra inlägget!

Jag har kopierat den från facebook, hoppas det inte gör något… tycker den är viktig!

Ha en fin fredag, Helena.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Gadgeten innehöll ett fel