tisdag 17 juni 2014

Så mycket skräp och sopor!

Letat en stund men finner ingen bra bild för att illustrera detta..
Ingen har väl missat att vi åker och far en del… Att vi ofta går på tur och vistas ute i naturen.
Här på kusten har vi mängder med sjö sopor, sådant som dumpas från båtar, lämnas av besökare eller helt enkelt följer strömmarna från andra länders kuster och sedan hamnar här. Dessa sopor som förstör våra stränder och skadar våra djur.
När man sedan är ute och åker, stannar efter vägen för att rasta så ligger högvis med skräp, alla rastplatser ser ut som soptippar. Det ligger matrester, bajspapper och högar med avföring i diken. Mycket av skräpet har utländsktext.. varför? Jo alla eller nästan alla utländska lastbilsförare har sin egen mat med sig, stannar, lagar mat och sedan dumpas det som blir kvar på platsen när de åker, de lever i sina bilar med allt som följer… För att inte tala om allt skräp från den stora hamburgerkedjan Mmmmm, man kan följa spåren flera mil efter att man passerat en sådan…
När vi nu var i fjällen så upptäckte jag att “ Det som göms i snö, kommer upp i tö” Så mycket sopor i backarna, mest om man går under en lift. Flaskor och burkar, godispapper och cigarettfimpar. Runt stugorna ser det ut som skam, engångsgrillar och annat skräp man bara lämnar och åker.
Varför är det så här?
Bara för att man inte är hemma hos sig (för där gör man väl inte så?) så ska man väl inte bara lämna sina sopor!!
Det finns sopstationer i alla hamnar, det finns på alla mackar och rastplatser, det finns där man går av skidliften, så varför kan man inte bara vänta en liten stund innan man gör sig av med sina sopor??
Det är vi vuxna som gör det, för barnen skulle aldrig, aldrig göra så här!!
Helena.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar