onsdag 27 mars 2019

Gubbslem och hur vi kan tysta dem....

Ja ni, den senaste tiden har vi bombats med meddelandet om att ännu ett Gubbslem har avslöjats. det var inte länge sedan sist då när hela rörelsen startades. 

Jag ser inlägg som delas på olika sociala medier, inlägg delade från de stora tidningarna med en personlig kommentar överst om vad delaren önskar ska hända med detta slem. Inga trevliga inlägg. 

Våld föder våld är min personliga åsikt. 

Alltså inget jag rekommenderar..

 Men vad kan man göra då? 

Ska man bara sitta tigande på kammaren och inte göra något?

 Ska man skrika högt på sociala medier om att personen ska ...... eller? Vad kan jag göra, detta har hänt och det händer dagligen. 

Kvinnor, män och barn, misshandlas, förtrycks, utnyttjas.. ja listan kan göras lång och vad kan jag göra för att på något sätt förändra.

Gubbslem har funnits i alla tider. Vi har som unga tjejer mött dessa i skolan med lärare som lutat sig lite för nära, flåsat i örat, gympa lärare som "kollat läget" i duschen.. "farbror si eller så" som kommenterat våra spirande tonårskroppar på ett i deras tycke lustigt sätt men för oss kränkande. Blivit nypta i baken på första jobben.. osv... Men vi vågade inte säga ifrån, vi log lite och omgivningen reagerade inte heller. Det var "normalt", det var normalt att bli testad, kränkt, kommenterad osv.. så vad skulle vi göra? Tiga och må dåligt.... 

Men tillbaka till vad vi kan göra nu.

 Vi kan inte ändra det som skett och vi kan inte avliva alla Gubbslem för de är som Hydror, döda en och 15 nya kommer fram. Vad vi kan göra är att förändra vårt sätt att agera. Jo vi kan lära våra barn att detta är inte ok. Stärka våra unga, både flickor och pojkar i deras rätt att säga ifrån. Skydda våra barn när någon kommenterar, höja vår röst och säga stop det där är inte ok!  

Lär dom att det är ok och rätt att säga ifrån när de blir kränkta eller på annat sätt utnyttjade. Inte släta över eller ursäkta andras dåliga beteenden. 

Vill ditt barn inte krama någon eller sitta i någons knä så är det rätt, respektera och hjälp barnet att säga ifrån.

 Vi kan inte göra så mycket åt det som redan hänt men vi kan jobba aktivt på alla nivåer för att detta inte ska hända igen genom att stå upp för våra barn, lära dom att de är viktiga, ge dom makten över sina egna kroppar, ge dom en röst som respekteras. 

 Vi kan även börja reagera och kommentera det vi hör i vår vardag, vi kan bli obekväma på fester genom att kommentera och agera när Gubbslemmen sätter igång, för visst finns de fortfarande runt oss med sexistiska skämt och kommentarer, klappar i rumpan på våra yngre kollegor osv! 

Så nej vi behöver inte sitta på kammaren och känna oss arga i smyg, vi kan jobba som fan med vår omgivning och oss själva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar