tisdag 5 februari 2013

Värdelös- Värdefull !?

IMGP7188 (640x425)
Alla dessa saker som omger en, alla dessa egentligen ganska onyttiga saker som finns i alla hem. Jo alla och jag menar alla, se er omkring i hemmet visst finns det saker, mänger av saker som omger oss, alla minnen från olika resor eller presentera som man fått vid olika tillfällen, gåvor från givare som köpt för att man ska ge något vid det tillfället, gåvor från människor som verkligen tänkt till och vet vad jag gillar, minnes saker från barnens olika stadier, saker man ärvt, ja alla dessa saker man omges av. för mig finns ett värde i alla saker, vissa mer andra mindre, vissa rensas ut vid olika tillfällen och andra får stanna.
Saker som kostat väldigt mycket pengar vid inköp men som nu är ganska värdelösa och då menar jag värdelösa i pengar.
En sten med ögon och en tuss päls är för mig ovärderlig eftersom ett av barnen gjort den till mig, slagit in den i fint papper och med glädje gett mig den på morsdag, 15 morsdags tallrikar i porslin som köpts för dyra pengar och suttit i rad på en vägg i många år (inte min vägg) är helt värdelösa idag. En kotte med tomteluva och vit bomull, är värdefull för mig men 15 olika jultallrikar i porslin som också hängt och samlat damm är helt värdelösa idag hur dyra de än var och fortfarande är att köpa!
Vart vill jag då komma med denna text kan man undra.
Ja funderingen kom när jag såg på högarna med olika saker som vi rensade ut när vi hjälpte en vän att flytta, saker i mängd som samlats under många år, saker som inte sett dagsljus på länge saker som getts för att man ska ge vid olika tillfällen och sedan sparats för att man gör sig inte av med presenter man fått. Sitter med en mängd saker som jag lovat hjälpa till att sälja men som inte finns någon köpare till, för vem köper idag samlar tallrikar med årtal och motiv?
Men vad gör man då med alla dessa saker? De är värdefulla i pengar när de köps men idag helt värdelösa i pengar.
Vem vet, kanske kan jag krossa dem och sedan limma ihop dem och göra ett konstverk en symbol över människans onödiga konsumerande Blinkar värdet i alla dessa saker skulle kunnat ge en hel by någonstans rent vatten eller bekosta skolgång för barn….
Kan man kanske ge en värdebevis på vaccinationer eller rent vatten eller plantera ett träd någonstans i stället för en vas, en porslinstallrik eller…. när någon fyller jämnt nästa gång, då behöver inte mottagaren fylla sina skåp med saker som efter några år är värdelösa…..
Nu kanske någon undrar, för är inte en morsdags tallrik lika mycket värd om givaren ger med hjärtat till en mottagare som verkligen gillar att samla dessa tallrikar? Jo det är den, för den som får den men nu när mottagaren inte längre finns i denna värld då är tallriken helt värdelös i pengar, den har fyllt sitt värde och gett glädje till kanske två personer och det räcker det är värdefullt.
Och skulle någon som läser detta vara på jakt efter samlartallrikar så är det bara att höra av sig Blinkar
Till mina barn eller andra som på något sätt vill ge mig en present så, gillar jag saker man kan äta Blinkarsaker som doftar gott och kan användas, en bukett tulpaner.. det är inte det ekonomiska värdet i en gåva som räknas, det är tanken bakom, en fin burk med hembakade kakor, är väldigt trevligt att få…osv!
Vad jag vill säga är, ge en gåva från hjärtat, eller fråga mottagaren vad hen vill ha/behöver och ytterkrukor… köp ett lager med fina krukor på loppis och använd när ni ger bort en blomma för visst har ni fulla skåp med krukor som aldrig används, för inte behöver vi fler Blinkar
Önskar er alla en fin dag.
Helena.
ps, jag önskar mig ett makroobjektiv till kameran.. ds

1 kommentar: