torsdag 20 mars 2014

Kanske…

Ja kanske behöver vi alla en liten dos av hälsostress för att komma igång? Kanske är det så att vi behöver påminnas hela tiden, av tidningslöpsedlar eller annat för att röra på kroppen och äta bra mat. För visst är det så att våra kroppar är gjorda för att röra på sig mer än vad de flesta gör idag.
Jag har alltid tyckt att jag är en ganska så aktiv människa, som rör på mig mycket men när jag fick på mig en stegmätare så såg jag att det var inte så många steg jag gick egentligen. Visst går jag promenader med hundarna men inte så mycket som man kan tro. De får motion och tränas men jag rör mig inte så mycket som jag trodde. När vi tränar står jag oftast stilla och det är de som rör sig, satte jag en stegmätare på hunden så blev det nog massor med mera steg. Vi hade för några år sedan en stegmätartävling på mitt dåvarande jobb, vilket var en ögonöppnare. Rekommendationen är 10.000 steg för en vuxen människa per dag och för att komma upp i det så behöver man går långt! En vanlig dag här hemma utan hundpromenader kom jag inte ens upp i 1000… och en vanlig dag på jobbet var det kanske lite mer men inte så mycket. På det jobb jag har nu blir det nästan inga alls, för där står man stilla i en liten butikslokal.
Vad jag vill ha sagt är att jag trodde jag var mer aktiv än vad jag egentligen var, det kan vara bra att testa sig då och då, hur mycket man egentligen rör sig, hur starka är mina muskler, hur länge orkar jag göra olika saker, hur mycket äter jag i förhållande till hur aktiv jag är i min vardag. För det är vardags motionen som är viktig. Att gå i trapporna, ta en promenad till affären, leka aktivt med barnen osv..
Lika viktigt som kondition är muskelstyrka, kroppen hålls uppe av muskler och är man svag någonstans så får man ont. Svaga magmuskler ger ont i ryggen osv.. så det är viktigt att stärka upp sig man behöver inte pumpa på ett gym och få svällande biceps men en allmänstyrka är bra. Visst gräver jag i trädgården och visst lyfte jag små barn Blinkar men det är ofta ensidiga rörelser. Jag som är mycket högerstyrd Blinkar använder min högra sida mycket mer än vänster vilket gör muskelstyrkan i höger bättre än vänster, vilket leder till värk i nacke, axlar och rygg, ja jag behöver tänka på det och växla om. Att kratta med både höger och vänster arm, skotta snö, bära kassar osv, tror inte jag är ensam om att fungera så. När jag tränar benlyft på gymmet gör högerbenet jobbet medan vänster bara följer med, tog ett tag att upptäcka det, så nu får ett ben i taget jobba så styrkan blir jämn.
Hälsan är viktig för mig, jag vill leva länge och kunna vara aktiv, därför tränar jag.
Sitter här nu med ny träningsvärk eftersom jag var på gymmet igår. Jag har alltför länge haft alltför många ursäkter för att inte ta mig till gymmet och därför fått  känningar av ryggen igen.
Jag vet att om jag tränar, så mår jag bra, Jag vet att om jag äter bra mat i lagom portioner så mår jag bra. Och jag vill må bra och orka leva ett aktivt liv.
Så min rekommendation är att, ta bort stressen ur hälsan och gör ett aktivt livsval.
Helena.

2 kommentarer:

 1. Jeg kjøpte meg treningsklokke jeg, da får jeg litt flere opplysninger om hvor aktiv jeg er. Godt fornøyd med Garmin. Om man er på ukjente steder så kan en også finne hjem igjen med den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som något jag skulle behöva, som alltid går vilse var jag än är ;) fast samtidigt så himla oteknisk att jag nog inte skulle få igång den...
   Helena...

   Radera

Gadgeten innehöll ett fel