onsdag 5 december 2018

Rensa i röran... igen!

Hemma i virusträsket igen.

Passade på att läsa boken, "Döstädning" skriven av Margareta Magnusson, titeln låter lite makaber kanske men innehållet är bra, den handlar om att rensa i skåp och lådor så att inte ens efterlevande lämnas med all skit. Inte kul kanske att behöva, mitt i sorgen börja rensa i allt. Nej man ska rensa ut och sortera, kanske märka upp vilka saker man tänkt ge till vem osv. Samla alla saker man inte vill ha och bjuda in barnen att välja vad de vill ha och sedan sälja/lämna vidare det som blir över.

 Bränna brev och papper man inte vill att någon ska läsa och att börja med detta i tid medan man orkar och kanske medan ens livskamrat lever så man kan göra det tillsammans. I boken uppmanas man att inte heller vänta med detta tills man är gammal, utan att man gör det lite då och då under hela livet, smart!
Jag har rensat då och då under de senaste 7 åren men har fortfarande saker som jag nog inte längre behöver. Gamla papper och dagböcker har jag redan rensat ut och bränt, någon kanske tycker varför bränna, blir det inte kul att spara så mina efterlevande kan läsa? Nej och absolut nej, mina tankar och känslor var mina och absolut inte tänkta att dela med någon annan, varför fanns det annars lås på dagböcker ;)
Så nu när jag är hemma och hostar så passar jag på, denna gången tar jag en sak i taget. Började med hyllan i badrummet, slängde gamla burkar, tomma deos och annat som samlat sig. Torkade rent och ställde bara tillbaka det jag använder dagligen.
Skåpet under diskbänken sen, ut med allt, torkade/skurade rent och sedan in med bara det som används, resten sorterades i återvinningen eller i soporna. Tänker ta resten av skåpen i köket, ett om dagen senare men det ska göras före jul. Ett om dagen känns som en roligare uppgift än att tänka "jag måste rensa i alla köksskåpen" då blir det jobbigt och varje gång jag kommer in i köket får jag lite ångest över att det inte blivit gjort men ett i taget är helt ok och borde vara klart på en vecka.
Igår tog jag tag i dotterns kvarlämnade hörna. en liten del av hennes gamla rum där det samlats saker. Kistan där hon samlade "flyttahemifrån" saker, den där hon bara tog det hon ville ha och lämnade resten.. Öppnade locket och plockade ur allt, kontaktade dottern och frågade en sista gång om hon ville ha något av det men nej. Då ringde jag sonen som just flyttat till större så de kom och tog lite men resten får åka till loppisen.
Kistan bar vi ner för att använda som tv bänk istället för den provisoriska vi haft i 15 år, blev så bra så!
Sonen fick även med sig sina saker som också samlat sig i den hörnan, han får slänga det själv om han inte vill ha det.
Ja ungarnas kvarlämnade saker, det skär lite i hjärtat att rensa där men de är vuxna nu och har flyttat så. Deras student plakat som fortfarande står där, jo det känns i hjärtat men jag fotar dom och sedan åker de till tippen.
Ja detta funkar bra, man behöver inte beställa container och göra mega stora rensningar, det räcker med ett skåp, en hylla, en hörna lite då och då. Det  blir roligt då och man kan göra plats för nya saker i sitt liv. Jag försöker leva efter regeln om " en in, en ut" alltså att köper jag en ny tröja så åker en gammal till återvinning. Jag lyckas inte alltid men jag försöker.
Köpte 4 nya glas på Ikea igår men rensade bara ut två gamla som åkte med hem till sonen...
Men jag lyckades gå igenom Ikea och bara köpa sådant jag behöver, köpte inte ett värmeljus ens ;)

Boktips inför rensning i röran.

Döstädning av Margateta Magnusson.

Rensa i röran med feng shui av Karen Kingstone.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar